måndag 27 januari 2014

Fin och lite sorglig historia

Societetsdamen och skådespelerskan Madame de Florian bodde i en underbar våning i Paris vid Opéra Garnier. Hon flydde till södra Frankrike under andra världskriget och återvände aldrig.

En värderingsman från ett auktionshus klev in i den parisiska våningen 2010. Då hade den stått obebodd och orörd i över 70 år. Madame de Florian fortsatte att betala hyran tills den dag hon dog, 91 år gammal.



Dammigt men ändå så fint, färgerna, möbler och textilier. Titta på den vackra mattan, den har hon gått på, suttit vid sminkbordet, använt parfymerna...

Det finns flera uppstoppade djur i våningen, tydligen dåtidens bevis på välstånd. 








Det hittades även en målning av Giovanni Boldini föreställande en vacker kvinna. Det visade sig vara konstnärens tidigare musa, Madame Florian själv. 

Experterna kunde inte få fram några uppgifter om målningen tills de fann ett kort med några kärleksrader från Boldini. Målningen såldes senare för 21 milj. kronor, ett världsrekord för konstnären.

Resten har fått stå orört tills idag för lägenheten ägs fortfarande av Madame. Synd, kan jag tycka. Den skulle kunna vara öppen för allmänheten. Så mycket fint, så mycket historia...
Undrar hur Madame de Florian hade tänkt och tyckt?





2 kommentarer:

Eva Lundberg sa...

Vad spännande! Den våningen skulle jag gärna vilja se... Intressant!
Kram Eva

PernillasRum sa...

Ja Eva, jag med! Vore den öppen för allmänheten så åkte vi på en gång...eller... :-)